Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2007 13:05 - Авиошоуто - част І І І .
Автор: pach Категория: Хоби   
Прочетен: 3620 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 25.09.2007 13:09


             И така както писах във втората част , ние още бяхме на шосето , на около два километра от летището когато разговорите в колата спряха по средата на изреченията!!! Шофьора започна цветисто да попържва целия свят под ред – защото не бе сигурен в този миг кой точно е виновен . Дали ние закъсняхме или нещо друго...? Останалите се подадохме от прозорците на автомобила и също ругаейки се опитахме да видим нещо от скоростното прелитане на английската ескадрила. Тъй като водача на МПС-то ни се притеснил , пътя ли да гледа , небето ли , нас ли да ни дърпа за дрехите за да не ни изръси в движение , накрая отби между другите коли вече спешно спряли на банкета . Излезнах от купето звучно псувайки цялата организация българска , нарамил фототехниката . Но се оказа че от тук , където бяхме спрели , в най-добрия случай се вижда края на някоя от сложните фигури   и то само еденични самолети прелитаха доста ниско над главите ни – просто се престрояваха на скорост ( после при анализа , стигнахме до извода , че майсторите от английската група  , летят ниско при преминаването от една  в друга  фигура , за да скрият от публиката на летището техническата част от подготовката на всяка следваща . При преминаването над летището те вече имаха необходимия строй и скорост изпълваха душата на публиката с кеф и захлас!!! Но това ние и околно спрелите коли (движението по шосето замря ) виждахме едва едва някъде в далечината .Около нас бързо с е сформира мини паркинг озвучен от ляво и дясно от възгласи на възхита (когато двигателя на поредния самолет изреваваше на около 40-50 метра над главите ни ) и поредица от български попържни в тишината на паузите .Казвам български , защото се чуваше и руска реч (само гледаха щот не бяха много в час) но пък братята сърби от другата страна на пътя определено ругаеха на тема „бугарска тъпа дръжава” !!!

            Вбесен и с главоломно падащо настроение от така развилите се събития , между временно втората (загубилата се ) кола спря до нас , аз предложих да се яхваме и с мръсна газ да се изнесем до крайната ни цел като се възползваме от спрялото движение по шосето. То се видя , че англичаните ги изпуснахме – бях разпознал червените им самолети – поне да се впишем в тълпата за представянето на французите !!!

            Речено – сторено .По пътя осъзнах че сме изпуснали и откриването на фестивала , но не речите на ВИП гостите които никой не слуша , а първия полет за деня ( вече изпълнен) бе определен за една реплика на първия построен БЪЛГАРСКИ самолет – „ДАР-1”. Самолет – реплика значи новопостроен със съвременни средства и материали самолет – пълно копие на конструкцията и външния вид на действително съществуващ апарат от преди години .Нашата гордост е сътворена преди две години от група ентусиасти – фенове и професионалисти , направили „ДАР-1” с помоща на събрани пари от специално учреден фонд , както и с помоща на някой фирми и институций у нас!!!

 

 image

(тази снимка за съжаление е правена от колегата с ник  Preslav” –журналист)

 

Та за мое голямо съжаление и този полет бе отишъл в миналото...Много изках да видя тази легенда в полет , но и този път не можах.

            След няколко скоростни завоя (почти през краката на „некви” полицай ) двата автомобила бяхме настоятелно спряни от цяла тълпа ( 10-15 души) мъже и жени еднакво облечени в бели тенис фанелки с многозначителния надпис „организатор” !??? Казвам многозначителен защото обикновенните люде си го тълкуваха кой както си иска – само просветените знаеха че става дума за фондация „Български ВВС”.       

            Та тия „организатори” едва не се хвърлиха под автомобилите в жертва на билетчетата – опа-а-а-а още една изненада  !!! Да-а-а , билетите са по 2,50 лв на брой , но вървят в комплект по два – тоест = 5,00лв. Не става въпрос за пет лева – какво са те за едно истинско фенско сърце , става въпрос за обидния начин по който ген.Парапунов излъга пресата и нас ни направи на белъци!!!

            Платихме бързо , защото докато паркирахме , самолетите вече кацаха сред гръмотевичните реплики на диктора (!?!?-човека който обясняваше на публиката кое как се казва , какво следва от програмата във въздуха , имената на пилотите , средната скорост и т.т. данни , абе с една дума всичко , но на него ще се върна по-късно) и бурните ръкопляскания на възхитената публика . Още един път съжалих за пропуснатото – вече нямах съвсем никакво настроение.

            По понятни причини тук помествам няколоко снимки , събрани от „колеги” – фенове и интернет сайтове на определени теми...
image

Началото на поредната групова фигура – лупинг...
image

...и неговият завършек – просто перфектен строй (разстояние м/у самолетити – до 3 м)
image

А това е една от запазените марки на англичаните – формация „диамант” от девет (!!!) самолета!!!

 image

Това пък е „клин”
image

Колегата D.Iliev е заснел распуск пред ВИП ложата
image

И едно от най-атрактивните разминавания (средна скорост – над 500 км/ч)

Аз се озовах  до въжетата край пистата , когато вече кацнали , се пребираха към стоянките си.
image

Тук късмета отново ми изневери – техните стоянки бяха по-отдалечени от публиката .
image

И на мен не ми оставаше друго освен да ги снимам на път към ВИП ложата за разговор със Станишев-нашия мин.председател.
image

Заради тая ВИП ложа – нас „простосмъртните” ни отделяха на сто метра отзад  и  в страни с полицейски ленти! 
image

(просто ме е яд че не снимах химическите тоалетни м/у нас и тая ВИП ложа – даже те бяха по близо до полосата и логично , закриваха доста голяма част от централните събития на земята от хората! ! !Но пък ако някой от ВИП-а решеше да се възползва – би трябвало да влезе там пред очите на 1000-1500 човека!Явно никой от „големите” не се реши , защото не бе забелязано раздвижване на гавазите (охраната де) в района!!! JJJ

            А  нашата група междувременно вече разположила фототехниката , столовете и бирата точно срещу стоянката на французите снима „голямото пиле” на „обоза” от „Кралските военновъздушни сили” (RAF).
image

„Голямото пиле”  се подготвяше да товари и отлита ! Стана ясно защо организаторите са променили програмата в часове – по молба на англичаните които след час излитаха за Германия , там след ден също имаше някакво авиошоу , за което упорито вървяха слухове , че е платено от частно лице! Е това аз му викам ВИП-като искаш да ги гледаш , плати си да ти летят над двора !!! Ама то тук държавата ни е май нечий двор така че... !?!

А ето ви и един линк на ник ”Елемаг” който е имал щастието да бъде там и да заснеме 15 минути видео както и коментарите на феновете около него – насладете се макар и на екран на красотата във въздуха!!!  15 минути майсторство и професионализъм !!!Особено финалните фигури – невероятно изпълнение!!!

(не слушайте диктора в коментарите му – той горкия толкова не бе в час че бъркаше освен ляво/дясно и годината дори – 2006)

http://video.google.com/videoplay?docid=4687921325866817167&hl=en

Уф май пак се увлякох – очаквайте в следващата част – французите и други български „представяния”....!!!




Гласувай:
0



1. zari - Още веднъж поздравления!
25.09.2007 17:23
Интелигентно и с много приятно чувство за хумор! Удоволствие е да се прочете! Странно, че не е в "избрани". Като че ли непрекъснато може да ни се поднася такъв тип информация. Тук сме не само да пишем онова, което ни вълнува и впечатлява, но да четем и интересни и смислени постинги! Като този например.
цитирай
2. charlie - Благодаря за хубавия постинг!
26.09.2007 12:45
Преди 5-6 г на Гребната се издихнах с балон. Беше най-ентусиазиращото преживяване. За първи път бях във въздуха и си мечтая пак да се случи! Но от няколко години изпускам авиошото! Следващата съм се заканила, че не мърдам от града като стане време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pach
Категория: Лични дневници
Прочетен: 224916
Постинги: 21
Коментари: 125
Гласове: 1715
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930