Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2007 14:36 - Авиошоуто от 5/6 септември 2007 година в България.Част І.
Автор: pach Категория: Хоби   
Прочетен: 2722 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Речено е някъде , не тръгвай с голяма лъжица...да не се разочароваш!

Преди два месеца , на 1 юли на гости (но те си плащаха масрафа) бяха прелетели за втори път в България (ние тази година отбелязваме 95 години военна авиация) американската демонстрационна ескадрила  „Буревестници” със самолети F-16. Но за тях вече писах в предишен мой постинг.Може и да съм ви споменал , че тогава с мен водих една малка група непосветени в тънкостите на авиацията хора , които бяха възхитени от представянето на американците с всичките му плюсове и минуси.

Сега два месеца по-късно, щом почна да наближава отново датата за поредното издание на БИАФ (това е добилото граждаственост наименование от английската транскрипция – преведено означава Български Интернационален Авиационен Фестивал) тези новосъздадени от мен ентусиасти започнаха да ме натискат за подробности от програмата на фестивала с думите „Там сме нали – задължително? „

Е добре , честно казано аз също бях сигурен че ще идем непременно , но премълчах , че преди две години (фестивала се прави обикновенно на две години) българската публика остана силно разочарована от представеното тогава , и то премълчах съвсем тендециозно , защото си казах , че такова излагане като през 2005 година няма да се повтори!!!

За тези който не са информирани – през 2005 г. Програмата която бе обявена предварително , разбрахме че няма да се състои , едва на място , след като си бяхме платили (някакви си 5 лв.на човек) и вече оказали се вътре ! Тогава въпреки състоялото се съвместно учение на наши и чужди НАТО-вски самолети в база Граф Игнатиево завършило ден преди това (знаехме че ще гостуват на фестивала) , въпреки официално обявеното участие на ВВС на България ( с това което още лети) , просто не участваха и дори официално не дадоха обяснение – защо! Имаше разговори в определени кръгове , че всичкото е поради липса на пари , което в конкретния случай значи липса на излишно гориво...Очите на организаторите бяха измити от срама с твърдо заявеното и осъществено участие на две от големите производителки в света на бойните изтребители – американците от „Локхийд Мартин” ,  докарали за демонстрацийте един F-16 от американския контингент в Европа  и шведите от „СААБ” със специалния им демонстратор на най-новия техен изтребител JAS-39. България и тогава и сега , все още е с отворена процедура по търга за закупуване на нови изтребители за ВВС и участието на тези две от пет проявяващи интерес световни фирми  следваше логиката. Направиха по два полета на ден (сутрин и следобед) през двата дни (фестивала по традиция от началото си е двудневен) и това бе всичко ...А да и една частна българска компания демонстрира най-новата си придобивка – въртолета КА-32 с възможност да гаси горски пожари , малко лека и свръх лека авиациа на частни лица и това бе всичко.Спомням си че още на обяд от първия ден 75 процента от хората си заминаха разочаровани...

            Та всичките тези излагания от 2005г. ги премълчах пред мойте приятели , защото таях надеждата тази година да се насладим на невероятно авиошоу , още повече участието си бяха потвърдили две от европейските добри демонстрационни ескадрили „Червените стрели” от RAF и „Патрьой де Франс” известни повече под името „Небесните мускетари” от Франция!!!

            На 4 септември с трепет си купих новоизлезлия брой на списанието „Криле” и бях много зарадван от интервюто с председателя на управителния съвет на фондация „Български ВВС” и директор на БИАФ-2007 , о.р. генерал – майор Иван Парапунов.

            В това интервю освен всичко друго , бе потвърдена по часове програмата за двата дни , публикувана на страниците на списанието , както и в интернет форум близък до редакцията , плюс доуточняване на други участници...А така също потвърждаваше новините и от официалният сайт на БИАФ.При условие че малко по нагоре в това интервю се признава под сурдинка за провала преди две години , сега направо се говори със суперлативи  за предстоящето шоу.

Ама тези суперлативи са във всички отговори на генерала . И хоп още три приятни изненади – с радост се съобщава за полети и на един доста известен пилот от Турция , както и демонстрация на реактивни самолети G-2 „Галеб” от съседна Сърбия (тези самолети са си тяхно производство)  и гостуващи пилоти от Германия с лека авиация !!! Супер , това всичкото като допълнение на двете големи ескадрили , наземната изложба на третия претендент за нов български изтребител – пълно мащабно макет копие на „Юрофайтер” заедно с авиосимулатор , австрийците с показ на техния нов лек витлов самолет  но с дизелов двигател , и още ...и още по дребни неща които радват ухото , окото и душата на много авиофенове!!!

            А отгоре на всичко , уточнявайки „огромното”число , от 15 000 души публика очаквана за първия ден , генерала поднася и една дребна новинка – тази година билетите ще са по 2,50 лв. !? (пиша числото в кавички , щото когато летеше и наша техника това число стигаше до 50 000 официално )

            Е , за да бъда коректен , ще спомена и отговора на въпроса – защо нашите ВВС няма да покажат на българския данъкоплатец , какво имат и какво могат , пак ли няма гориво или са верни слуховете за различия м/у ръководството на фестивала и ВВС

Ще цитирам този въпрос на Силвия Желева от редакцията на сп.”Криле”:

            „В публичното пространство се носи мълвата , че има конфликт между ръководството на фондация „Бългаски ВВС” и командването на ВВС.Така ли е всъщност?

-         Вярно е ,че има такива слухове . Много е силно да се каже , че има конфликт между двете институции.По-скоро има едно различно виждане на ролята на фондацията и мястото й в авиационния живот на страната.Но това постепенно се изглажда и мога да кажа , че вече имаме единно виждане!”

!?!?

Както е популярно – да , да !!!(двойно положително отрицание).

Конфликта се оказа доста затегнал се и то от  времето на миналия фестивал едва ли не!

Ама то и отговора е един витиев , точно по школата на съвременните ни политици . За какви институции става въпрос ? ВВС са си безпорно институция , ама фондацията -?!?

Но както започнах - речено е някъде , не тръгвай с голяма лъжица...да не се разочароваш!Абе уж сме зрели хора , патили , ама на , все се намира на някой да повярваме...

Та коментирайки последните новини преди тръгване с мойте приятели , буквално организационната ни вечер на масата предишния ден , всички решихме че не сме сгрешили като си пуснахме по един ден отпуска за да можем още на 5 септември да видим и англичаните . Уточнявам –  5 септември бе работен ден , но английската ескадрила същия ден отлиташе за Германия , където имаха шоу в събота и неделя.Тоест при нас бяха само за първия ден на шоуто. Ентусиазирано доуточнихме кой , как , с кои фотоапарати , дисаги , туристически пособия (този път си взехме сгъваеми столове – хем да не висим прави по ливадите около полосата , хем да не си счупим врата при наблюдението на майсторските въртележки на техника над главите ни , пък и бирата и картофките така по лесно се усвояват след обикалянето на крак  и фотоапарат по наземната експозиция J) както и сборния пункт за потегляне от София с автомобилите.

----------------------------------------------

Уф стана по-дълъг постинг , макар да съкратих доста от глупостите български така че очаквайте втора част – пътя ни до Пловдив  , пристигането ни на скорост и други воли и неволи . Обещавам да опиша хубавото както си беше , а лошото с чувство за хумор (ако го имам J) за да се посмем заедно на наивноста на средния гражданин у нас!!!

...А да , ще се опитам освен снимки , да ви покажа и видеоклипчета на колеги – авиофеновe от събитието . Да го видите накратко със звук и образ . (ама предварително ви предупреждавам – на живо е многократно по – силно изживяване , за това и ходим J)…

 



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pach
Категория: Лични дневници
Прочетен: 224960
Постинги: 21
Коментари: 125
Гласове: 1715
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930